Rabu, 10 Oktober 2012

Cara buat ring langsir rod kayu.

Assalamualaikum...

Cara-cara nak pasang ring kat langsir rod.
kertas A4 tu wakil kain langsir ye..



Pilih ring dan kain langsir yang cun ikut citarasa sendiri.

Bukak ring tu pelan-pelan ikut belahan dia.


sebelah akan berbentuk camni, bergigi.


dan sebelah lagi akan berbentuk camni.



Pilih salah satu belahan ring tu dan tekap kat langsir tadi guna pen ataupun pensil.



Lakarkan bentuk tu ikut bulatan dalam dia camni.



Lipat dua dan guntingkan.
Kalau nak lagi senang, langsir tadi ironkan dulu biar senang proses nak gunting nanti.
sebab kan dah ada pengeras dia kan,
kalau tak iron dulu nanti dia senget-senget, dah tak cun.


Bila dah gunting, hasil dia lebih kurang camni ya, berlubang..


Ambil salah satu belahan ring tadi, kalau boleh ambil yang bergigi, biar senang dia terikat nanti time masukkan lubang.


Masukkan belahan ring tadi camni, muat muatkan ikut laluan lubang langsir tadi ya.


Dah masukkan ngam-ngam ikut lubang dia,
cantumkan belahan ring yang satu lagi,
sampai berbunyi "klip"
ha tu maknanya dah terkatup lah tu,

Ulang sampai selesai,
seronok tau proses ni time buat langsir.
try ah jangan malu-malu..
Good luck !!
attempt for your best !!

nak tengok hasil dia
klik link ni
Pengalaman buat langsir rod kayu

8 ulasan:

  1. sis nk tanye, saye tak pakai rod kayu, tapi saye pakai rod diah,,cane kak ek???

    > gagak itam, penang

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye dik sis, ok berkenaan soklan dik sis, kalau boleh guna rod lain eh, takut jadik lain nanti, boleh?

      >merpati putih, raub pahang

      Padam
    2. ahahha merpati raub pahang xleh velahh,,
      .......................................................................................
      ahahah ayat sis mcm siste jamilah,eh bukan2,,ayat sis mcm nk cover bahekkk punya

      >merak kaleful,penang(leh tukar)

      Padam
    3. yelah, mestilah kena yg gud2 yg jauh2, raub pahang lagik, hahahahah

      ____________________________________________________________________

      mestilah, projek kanvas masyukkk t takut bertukar menjadik belah, hehehehe

      > merak kaleful pulakkkk
      >merpati putih, raub pahang ( xnak tukar, pensetia )

      Padam
  2. nmpak mudah..tapi saya ni bab jahit mmg hampeh.huhu..anyway thanks 4 sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Welcome fazliana,Tp kalo minat,syok tw,nak2 hasil tgn sndri.bile da pasang tgk dr jauh smbil cekak pinggang,senyum sendiri mcm npk kekasih.hehe.time beli kat jakel pn bwk bhan dlm plastik pn dah ckup menggembirakan.hehe

      Padam
  3. Tq sharing..tak tpkir plak time potong lubang tu kn lipat dua..lg sng potongkan:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wlcm mizzura..betol2,lipat dua kan nti sama bulat.,senang nk gunting,

      Padam

Jomlah komen sini